Agility

Sektoransvarig
Kontaktpersoner för agilitysektionen når du gärna via messenger alternativt via mejl
Anna Brattlin (anna.brattlin @gmail.com)
Eva Karlholm (eva.karlholm@hotmail.com)

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat.
I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder.
Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken, och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna.
Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr. Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad.
I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision.
Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund, och förare och hund har roligt tillsammans.
Kurser i agility anordnas vid de flesta av landets brukshundklubbar och även vid ras- och specialklubbar. För att gå kurs ska hunden vara minst ett år gammal och ha vuxit färdigt. Hunden bör ha en god grundlydnad innan den går på agilitykurs. /SBHK.

Regler för Agilityplanen
Vår agilityplan ligger bredvid Klanghallen/badhuset i Brunflo. Det är en inhägnad grusplan och när det är barmark har vi våra agilityhinder framme. Under agilitysäsongen är planen låst med kodlås.
För att få träna på planen och få kod till planen behöver man ha gått minst grundkurs i agility eller motsvarande samt vara medlem i Brunflo Brukshundklubb.
Vi vill kontrollera medlemsskap innan vi lämnar ut koden. Ha därför gärna lite framförhållning med att få koden om du vill träna. För snabbast utlämning av kod kan du gärna skicka en skärmdump på ditt medlemsskap från www.brukshundklubben.membersite.se till någon i agilitysektionen. Alternativt gör vi en kontroll med kassören, men det kan ta lite längre tid.
Så länge det inte pågår någon planerad aktivitet får du träna när du vill. Är man flera där samtidigt får man samsas. Tänk på att inte träna sent då planen ligger bredvid ett villaområde och det kan vara svårt att sova när hundar skäller.
När vi har plockat undan agilityhindren för säsongen brukar planen vara olåst och då är den öppen för alla medlemmar att träna övrig hundträning på.
Se till att rasta ordentligt innan du går in på planen. Vi vill inte att hunden utför sina behov på planen. Vi ser därför också att man inte släpper sina hundar för lek på planen. Det är ingen hundrastgård.